O czym powinni pamiętać seniorzy przyjmujący leki?

  • 0
  • 21 lipca 2017

Rzeczą zupełnie naturalną jest, że osoby w podeszłym wieku, zmagając się z różnego rodzaju dolegliwościami i chorobami, stale, bądź cyklicznie przyjmują jakieś leki. Jeśli senior korzysta z rozwiązania, jakim jest dom opieki dla osób starszych, nadzór nad przyjmowanymi lekami i ich ewentualne łączenie z innymi substancjami oraz jedzeniem są pod stałą, specjalistyczną kontrolą. Co jednak, jeśli to członkowie rodziny podają seniorom lekarstwa lub to oni sami je sobie dawkują? Warto pamiętać tutaj o kilku kwestiach.

Na skuteczność działania leku wpływ ma także sposób jego podania

Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że wiele z niepożądanych skutków w zakresie stosowania leków, jest wynikiem podawania ich wraz z niekorzystanie wpływającą na wchłanianie substancji czynnych żywnością. Czasem jest to po prostu upośledzenie wchłaniania leku w wyniku jego interakcji z konkretnym jedzeniem lub napojem. Innym razem może to być poważne oddziaływanie skutkujące np. zaburzeniami pracy serca, czy też gwałtownym wzrostem ciśnienia tętniczego krwi.

Interakcje leków z wybranymi produktami żywnościowymi mogą w znacznym stopniu obniżyć skuteczność kuracji, wydłużyć ją, a w skrajnych przypadkach nawet skomplikować, dlatego też tak istotna jest wiedza na temat tego, jakie substancje nie powinny być łączone z konkretną żywnością.

Interakcje leków ze składnikami diety bywają różne, czasem groźne

To, co spożywamy w zasadniczy sposób oddziałuje na skuteczność przyjmowanych leków. Większość składników diety – białko, tłuszcze, węglowodany, a także błonnik, witaminy, składniki mineralne, kofeina, alkohol etc., może zmieniać wchłanianie, transport, dystrybucję oraz wydalanie leków i ich metabolitów z organizmu. Dlatego konieczne jest czytanie ulotek dołączonych do leków, zasięganie opinii lekarza bądź farmaceuty w razie jakichkolwiek wątpliwości oraz przestrzeganie kilku podstawowych zasad. W tym miejscu warto dodać, iż:

błonnik pokarmowy wpływa na zmniejszenie wchłaniania wielu leków,

wapń zawarty w produktach mlecznych może obniżyć skuteczność wybranych substancji czynnych zawartych w lekach,

tłuszcze mogą wpływać na zwiększenie stopnia wchłaniania niektórych leków,

niektóre składniki diety, np. sok grejpfrutowy, mogą wpływać na metabolizm wybranych leków.

Aby wyeliminować ryzyko niebezpiecznych interakcji pomiędzy lekiem a żywnością warto stosować się do kilku zasad:

Bezwzględne czytanie ulotek dołączonych do leków.

Popijanie leków wyłącznie wodą.

O ile nie ma ku temu wskazań lub zaleceń lekarza, niemieszanie leków z jedzeniem.

Lekarstw nie należy popijać lub mieszać z gorącym napojem.

Jeśli w danym przypadku posiłek zaburza działanie leku, należy go przyjąć 1 – 2 godziny przed lub 2 godziny po jedzeniu.

Nie należy przyjmować preparatów witaminowo-mineralnych w tym samym czasie co leków.

Nie wolno przyjmować leków razem z napojami alkoholowymi.

 

Komentarze:

Leave a Reply